Workshops schilderen, die verbinden.

tel: 06 - 22205360 - e-mail: ariegeurts@me.com

Zorggroep Atlant implementeert intervisie

8 februari, 2017


Intervisie

Enkele teams van zorggroep Atlant worden begeleid in het zelfstandig uitvoeren van intervisie. Wij danken Atlant voor het gestelde vertrouwen dat wij die begeleiding mogen doen.

De teams werken met de doelgroep Chronisch Psychiatrische Bewoners. Een groep bewoners, dat moeten kunnen vertrouwen op hun begeleiders en zich veilig moeten kunnen voelen bij hen. Om dit vertrouwen en deze veiligheid te kunnen bieden aan hun bewoners moeten de begeleiders op hun beurt zich ook vertrouwd en veilig bij elkaar voelen en binnen de instelling.

Tijdens de sessies wordt er dan ook veel aandacht geschonken aan vertrouwen en veilig voelen. De leden van de intervisie zullen zich veilig bij elkaar moeten voelen om vrijuit met elkaar in gesprek te kunnen. Hierover zijn afspraken gemaakt.
Mooi dat Atlant deze investering doet voor de medewerkers. Dit is een diepte investering in het personeel.

Collega’s in de zorg hebben elkaar nu al hard nodig. In de toekomende tijd zal dit nog meer en meer worden om de transities in de ouderen zorg handen en voeten te geven. Intervisie geeft de medewerkers de mogelijkheid om los te komen van “de waan van de dag” en zo oude gebruiken, rites en werkwijzen tegen het licht te houden.
Intervisie, dat geen doel op zich is, maar een van de middelen is om gestructureerd met elkaar in gesprek te gaan, om jezelf en de ander te spiegelen. Het biedt de mogelijkheid om je kwetsbaar op te stellen en te erkennen dat je het misschien allemaal niet meer weet. Als jij dat erkent en aangeeft dan doet de ander dat mogelijk ook. Als dat zo is dan biedt dit de mogelijkheid om samen nieuwe antwoorden ( Out of the box) te vinden. Antwoorden op al bestaande vragen, maar ook op de nieuwe vragen, die voort komen uit de transities. Antwoorden, die niet liggen in “meer van het zelfde”.
Om de medewerkers te inspireren zijn zij op onderstaande YouTube filmpjes geattendeerd:

1/ Jan Rotmans Hoogleraar Transitiekunde  https://youtu.be/cugVL9idwf0
2/ Filmpje over niet voldoen aan de groepsnorm  https://youtu.be/FA2Ff6qIijI
3/ Doen is het nieuwe leren  https://youtu.be/GUTM8xnh7DM

Hoe vertrouwen werkt binnen teams
Published on January 11, 2017
Linda Bovendorp: vertrouwen in je team
 Wat is vertrouwen? Vertrouwen wat is het? Hoe werkt het? Het lijkt iets ongrijpbaars. Wanneer vertrouw je iemand of iets? Is het een gevoel of is het meetbaar gedrag? Als je de Dikke van Dale raadpleegt vindt je dit over vertrouwen:
Vertrouwen = met zekerheid hopen (vertrouwde, heeft vertrouwd)
Hoe het precies werkt blijft lastig te omschrijven maar het gevolg van vertrouwen of wantrouwen daarentegen niet. Geen vertrouwen is rampzalig voor een team, een organisatie. Er gaat bakken met geld en energie verloren binnen teams waar geen vertrouwen is. Je zou schrikken als er je de rekening in euro’s gepresenteerd kreeg. (Al betalen organisaties die rekening natuurlijk wel!).
Wat doet vertrouwen Vertrouwen is goud waard (letterlijk). Het zorgt ervoor dat mensen goed met elkaar kunnen samenwerken. Vertrouwen zorgt voor plezier. Vertrouwen zorgt ervoor dat teams betere resultaten behalen. Vertrouwen zorgt voor een prettige sfeer. Doordat er vertrouwen is wordt het werk effectief verdeeld. Vertrouwen zorgt er voor dat mensen een flexibele en lerende houding kunnen ontwikkelen. Vertrouwen zorgt voor betere relaties. Relaties waarbij mensen elkaar helpen, kennis delen en oplossingen bedenken. Vertrouwen zorgt ervoor dat mensen feedback durven geven en ontvangen. Vertrouwen zorgt ervoor dat je conflicten aan durft te gaan. Vertrouwen heeft alles te maken met je veilig voelen. Je veilig voelen om fouten te maken en nieuwe dingen uit te proberen.
Vertrouwen is de hartslagader van elke relatie. Niet alleen privé maar ook op je werk. Het belang om hierin te investeren is groot. Gebrek eraan desastreus. Bij geen vertrouwen gaan mensen met de hakken in het zand. Onderlinge relaties komen onder druk te staan en conflicten stapelen zich op. Als team beland je in een negatieve spiraal met elkaar. Kortom vertrouwen is essentieel voor het succes van iedere organisatie en voor ieder team.
Het spreekwoord luidt: Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Vertrouwen groeit en heeft tijd nodig.

Maria 65 jaar

30 augustus, 2022

Op die bijzondere dag in Oudewater straalde de zon en was iedereen vol enthousiasme. Het was een feestelijke...

50 jarig huwelijksjubileum Ben en Geertje

27 juli, 2022

Ben en Geertje waren in 2020 50 jaar getrouwd. Helaas gooide corona roet in het eten om het toen te vieren. Maar dit is...