2018-2019…………Intervisie
De intervisie opdracht is gecontinueerd…..Wat een mooie opdracht voor Art in Tact…..in 2019 gaan we door.
Zorginstelling Atlant ziet de waarde van het middel van intervisie “Los komen van de waan van de dag” om te kunnen te kunnen voorbereiden, om te kunnen groeien als mens, als teamlid en als medewerker van Atlant. Intervisie kan als middel worden ingezet om op de nieuwe vragen in de zorg die ontstaan door de vergrijzing en ontgroening te vinden.
Samen met je collega’s in een veilig setting ontdekken wat je weerstanden zijn om te veranderen, samen ontdekken waar weerstanden en frustraties zitten, ontdekken hoe deze weerstanden en frustraties worden veroorzaakt en hoe deze weerstanden kunnen worden weggenomen om door te groeien en voorbereidt te zijn. Voorbereidt om op nu en de toekomst gestelde vragen een nieuwe antwoord te vinden. Hoe mooi kan het zijn om zelf het antwoord te vinden en te geven. Antwoorden die jou als professional, als collega professional en zorginstelling duurzaam en toekomstbestendig maakt.
2016-2017
De achterliggende maanden voor de opdrachtgever zorggroep Atlant locatie te Beekbergen intervisie geïmplementeerd bij teams werkzaam in de ouderenzorg. Doel van de opdracht is dat de medewerkers zelfstandig intervisie gaan toepassen. Intervisie is een middel om los van de ‘waan van de dag’ werkproblemen systematisch aan te pakken.
*Onder intervisie wordt verstaan “collegiale ondersteuning met betrekking tot onderlinge advisering bij werkproblemen in een leergroep bestaande uit gelijken die binnen een gezamenlijk vastgestelde structuur tot inzichten en oplossingen tracht te komen in een zelfsturend en op reflectie gericht leerproces” . Simpel gezegd elkaar verder helpen door van elkaar leren en je zelf spiegelen en je laten spiegelen door je collega.
Om je te willen laten helpen, jezelf te spiegelen en je te laten spiegelen door de ander dan moet je elkaar kennen, dien je elkaar te vertrouwen, moet je je kwetsbaar op durven te stellen en je veilig te voelen in de groep.
De eerste 3 sessies zijn door mij begeleid. Binnen deze sessies heb ik veel aandacht geschonken aan elkaar leren kennen, elkaar vertrouwen en je veilig voelen in de groep. Hiervoor heb ik verschillende laagdrempelige werkvormen gebruikt en mij zelf kwetsbaar opgesteld.
De groepen zijn nu met hun 4de sessie begonnen. In oktober ga ik verder met de groepen de periode tot oktober evalueren. Hoe hebben zij zelfstandig zonder begeleiding aan intervisie gedaan. Samen kijken wat gaat er goed, wat kan beter, welke casussen zijn er besproken, wat heeft het opgeleverd, wat is er geleerd.
Nieuwsgierig zoals ik ben heb ik via de mail de groepen benaderd nu zij hun eerste sessie zonder begeleiding hebben gehad de vraag hoe zij deze hebben ervaren. Onderstaande reactie mocht ik ontvangen, welke mij positief stemt:
Hallo, Arie,
Het was heel leuk. Een collega had een goed onderwerp. Ik vond het zelf heel leuk. Maar het is moeilijk om toch het stappenplan te doorlopen en niet af te dwalen. Open vragen stellen is ook een uitdaging vooral geen bevooroordeelde vragen stellen is lastig.
Maar we deden het leuk. Volgende keer iets strakker het plan doorlopen en dan gaat het helemaal goed. Ik had me zelf misschien iets beter kunnen voorbereiden door voor mezelf een incident te bedenken. Je denkt die heb ik niet, maar uiteindelijk heb je die wel achteraf.
Ik denk ook wel dat het leuk is om iedereen een keer aan de beurt te laten, maar soms heb je gewoon ook niks.
Blijft een mooi middel en ik vind de groep leuk!!! J
Bedankt Arie voor je aandacht en tools.
Groetjes,
referentie schrijfster is bij auteur bekend
* uit ‘Intervisie bij werkproblemen’ van Jeroen Hendriksen